Foto: Trude Ånnevik
– Det har vært sjukt gøy! Det var to overlykkelige og slitne jenter som sent søndag kveld fikk premier de ikke hadde drømt om. Lotte Sofia Slob (10) fra Hamar og Sofia Guzman Lillehagen (9) fra Ottestad har fire spennende dager bak seg.
Hamar Arbeiderblad Trude Ånnevi 05.07.23 20:25
De to var med da World Ballet Grand Prix Norway 2023 (WBGP) tok over hele Hamar kulturhus fra lørdag til tirsdag. Og innsatsen de to la ned på dansegulvet ble lagt merke til.
Lotte Sofia Slob danset seg til en gullmedalje i klassen pre jenter A moderne solo. Og ikke nok med det; hun fikk også et stipend for å delta på en danseleir i Seoul i Sør Korea i august.
GLAD: Det var ei glad Lotte Sofia som kunne vise fram medalje og stipend til mamma, Therese Slob. Foto: Trude Ånnevik
Sofia Guzman Lillehagen var med på Valdres sommerballett før hun deltok på WBGP. Der fikk hun være med i ei dansegruppe fra Den Norske Ballettskole & Akademi som skulle framføre gruppenummeret «Bliss» i kategorien moderne. Det gjorde de så bra at de fikk både bronsemedalje og et treukers stipend til en sommerskole for unge talenter i New York i 2024!
Til sammen 110 dansere i alderen 8–21 år deltok i WBGP som i år ble arrangert i Norge for andre gang, og for første gang i Hamar. I tillegg til danserne som deltok fysisk, var det mange dansere som deltok digitalt og fikk vurdering av en høyt kvalifisert jury. Danserne fra Norge var i flertall, men her deltok også dansere fra Italia, Polen, Sør-Afrika, Georgia, Korea, Japan, Kina, Saudi-Arabia, Ukraina, Kypros, Nigeria og Tyskland.
Etter en stor oppvisning tirsdag kveld, ble delt ut et vell av medaljer, pokaler og stipender både for enkeltprestasjoner og grupper til danserne som hadde vist seg fram de foregående dagene. Lotte Sofia og Sofia satt spent i salen og fulgte premieutdelingen og kunne nesten ikke tro det da navnene deres ble ropt opp.
– Begge to synes helt tydelig at det er morsomt å være på scenen. Det blir lagt merke til og i tillegg er de gode dansere, sa Irene Aarset Jansson etter prisutdelingen. Hun er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi og for WBGP. Jansson satt også i juryen sammen med grunnleggeren av WBGP, koreaneren Jae Keun Park og flere internasjonalt kjente ballettdansere- og pedagoger.
Tirsdag kveld var ikke alle detaljer rundt stipendene klare, men Jansson er opptatt av hva det betyr for danserne som får dem:
– Tenk for en hyggelig påskjønnelse og inspirasjon det er for en ung danser! Det er et signal om at det som kanskje har vært en drøm, kan bli mer håndfast, at en kommer et skritt videre, sier hun.
PREMIE: Lotte Sofia Slob fikk premien utdelt av Jae Keun Park og Irene Aarset Jansson. Bak ser vi tidligere ballerina, nå ballettpedagog og jurymedlem Luidmila Sycheva. Foto: Trude Ånnevik
FIKK MEDALJE: Sofia Guzman Lillehagen fikk bronsemedalje og stipend sammen med dansere fra Den Norske Ballettskole & Akademi som framførte den moderne dansen Bliss. Prisen ble delt ut av grunnlegger Jae Keun Park og tidligere ballettdanser-,pedagog og jurymedlem Liudmila Sycheva. Foto: Trude Ånnevik
For henne og søsteren hennes, Siri Johansen, har det vært fire tettpakka dager i Hamar. Siri er kunstnerisk leder for Den Norske Ballettskole & Akademi og for World Ballet Grand Pris Norway 202, og det var de to som valgte Hamar som vertskommune.
Nå ser de ikke bort fra at Hamar kan bli valgt igjen.
– New York, Lausanne, Singapore, Hamar … Det høres bra ut, ikke sant? Vi vil gjerne arrangere dette på samme tid neste år, men vi er avhengig av at det passer med timeplanen til Jae Keun Park og at kulturhuset i så fall kan ta imot oss på det tidspunktet, sier Irene Aarset Jansson.
FORNØYDE: Søstrene Irene Aarset Jansson (t.v) og Siri Johansen er veldig fornøyd med Hamar som vertsby for WBGP. Foto: Trude Ånnevik
Jae Keun Park er grunnleggeren av World Ballet Grand Prix som arrangeres en rekke steder verden over. De to søstrene har sittet i jury og vært til stede på mange store dansekonkurranser. Og det var på Grand Ballet i Kyiv de kom i kontakt med Park. I 2017 var han visepresident i Unesco International Federation Dance Competition og startet World Ballet Grand Prix. Med den ville han lage en konkurranse som skilte seg fra andre konkurranser. Han ønsket at unge dansere skulle få anledning til å lære, samtidig som de konkurrerte. Alle danserne skulle få være med fra start og helt til den store finalen, få veiledning og lære underveis. Slik var det også lagt opp i Hamar, med dans fra tidlig morgen til sen kveld. Park er selv til stede på alle arrangementene og var i Hamar fra start til mål.
Irene og Siri ble fascinert av tankene til Park. De sto allerede bak Valdres sommerballett og tok på seg å arrangere World Ballet Grand Prix Norway. Da det ble arrangert for første gang i fjor, skjedde det på Sanderstølen. I år falt valget på Hamar, og Irene Aarset Jansson er veldig glad for at de fikk større plass. Antallet deltakerne er doblet fra i fjor!
– Vi skal ta en evaluering når årets arrangement er over. Vi vet jo ikke hvor mange deltakere vi har når vi booker lokale så det er en utfordring, sier hun.
Da de valgte Hamar, booket de også deler av Clarion Hotel Astoria, men ser i etterkant at de kunne holdt av enda flere rom siden det ble så mange påmeldte
– Men for oss har Hamar vært en fin by å arrangere i. Foreldre og deltakere synes det er en hyggelig by. Deltakerne kan gå alene mellom hotellet og kulturhuset og de føler at det er trygt og fint, sier Jansson.
Hamar og Hamar kulturhus ble også framhevet av Hamars ordfører, Einar Busterud og av skuespiller og tidligere teatersjef og kulturstatsråd Ellen Horn som holdt åpningstalen. Der snakket hun også varmt om filmen «Dancing Queen», tatt opp i Hamar med flere lokale skuespillere og mange lokale dansere i rollene. – Den beste filmen jeg har sett, sa Horn som selv hadde barnebarnet sitt, Molly, med i World Ballet Grand Prix i Hamar.
SAMLET: En del av danserne samlet på scenen for felles bilde før premieutdelingen sammen med grunnleggeren av WBGP Jae Keun Park. Foto: Trude Ånnevik
Til helgen blir det ekstra spennende for Sofia Guzman Lillehagen (9) fra Ottestad og Lotte Sofia Slob (10) fra Hamar.
Av Trude Ånnevik Publisert 28.06.23 20:28 i Hamar Arbeiderblad
Når World Ballet Grand Prix Norway 2023 tar over Hamar kulturhus fra 1. til 4. juli, er de to danseglade jentene med som deltakere i konkurransen. Der møter de 100 dansere i alderen 8–21 år, og mange med veldig lang reiseveg til Hamar. Men er de nervøse?
– Nei, egentlig ikke. Jeg er med mest fordi det er morsomt, sier Lotte Sofia Slob som deltar i moderne dans, solo, i konkurransen.
For Sofia, som er én av de yngste deltakerne i konkurransen, er det ballett som gjelder.
Begge to har danset nesten så lenge de kan huske. Lotte Sofia danset nok også før hun ble født, i magen til mamma Therese Slob, som sammen med pappa Ruben Arie står bak PS: Dans.
Selv om Sofia Guzman Lillehagen bare er ni år, har hun danset ballett i nesten tre av dem allerede. Fra første klasse danset hun ballett på PS: Dans. Sofia ble for alvor hektet på ballett da hun så serien «Finn meg i Paris» på NRK. Hun tror hun må ha sett de fem sesongene tusenvis av ganger.
– Jeg ble veldig inspirert av den serien og prøver å danse slik de danser der, sier Sofia.
I fjor reiste familien til Paris slik at Sofia fikk se de stedene der dansescenene er spilt inn. Interessen for å danse har ikke akkurat avtatt etter den turen.
Lotte Sofia Slob er oppvekst med dans, og ukene hennes er fylt opp med det hun liker aller best. Mandag danser hun moderne jazzdans, tirsdag underviser hun 3-5-åringer i lek og dans sammen med faren sin, onsdag er hun med i mini-crew i hiphop og torsdag er det breakdance.
– Men fredag, da?
– Da er det taco! sier Lotte Sofia kontant.
Hun er veldig spent på hva som møter henne i kulturhuset. Ikke minst blir det spennende å bli coachet og få tilbakemeldinger fra andre danselærere enn faren hennes.
– Jeg kan bli sur på ham, men jeg tør ikke blir sur på andre danselærere, sier hun og smiler.
En av coachene innen moderne dans er Annette Brandanger fra Hamar. Sammen med danserne skal hun øve inn koreografi til finalegallaen på siste dag, 4. juli.
Den verdensomspennende dansekonkurransen World Ballet Grand Prix ble etablert i 2017 av koreaneren Jae Keun Park. Han var da visepresident i UNESCO International Federation Dance Competition. Han er også president for Korea International Ballet Foundation og er en av de svært anerkjente professorene innen ballett verden over.
Park ønsket å etablere en konkurranse som skilte seg fra andre konkurranser. Her skulle danserne få anledning til å lære samtidig som de konkurrerte. De skulle ikke falle ut av konkurransen etter hvert, men få være med helt til avslutningen - den store finalen.
Konkurransen har vært arrangert i Seoul, Buson, New York, Singapore, Tokyo, Shanghai, UIanbaator, Manila, Roma og Madrid. Søstrene Irene Aarset Jansson og Siri Johansen møtte Park i Kyiv og ble veldig inspirert av hans tanker om dans og læring. De tok på seg å lage en "avdeling" i Norge. I fjor ble den arrangert på Sanderstølen, men i år har de valgt Hamar. Den eneste andre byen i Europa som i år arrangerer WBGP er Paris!
I WBGP blir altså deltakerne vurdert av en international og anerkjent jury. Medlemmene i juryen arbeider sammen med deltakerne alle de fire dagene konkurransen varer. På siste dag får alle deltakerne være med i en gallaforestilling der de får vist fram koreografier de har øvd på før konkurransen, men også koreografier de har øvd inn sammen i kulturhuset.
World Ballet Grand Prix Norway arrangeres for andre gang, og bak den norske utgaven av den verdensomspennende konkurransen står Irene Jansson og søsteren hennes, Siri Johansen. De er henholdsvis daglig leder og kunstnerisk leder for Den Norske Ballettskole & Akademi. De står også bak Valdres Sommerballett.
De valgte Hamar som arrangørsted for WBGP Norge, og tidlig i mars var de i byen for å forberede det som skal skje neste helg. Rett etter avslutningen av Valdres Sommerballett er de tilbake i Hamar for en siste innspurt før konkurransene og masterclass'ene starter.
– Vi har et stort spenn i alder på årets deltakere, fra åtte til 21 år, og det er morsomt å se at de yngste blir inspirert og lærer av de eldre. Det er også stort spenn i hvor langt de har kommet innen dansen og i hvor de kommer fra, forteller Irene Aarset Jansson, daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi.
Deltakerne kan delta på nett hvis de ikke har anledning til å komme til Hamar kulturhus. Det er blant annet tilfellet for en deltaker fra Abu Dhabi.
– Men det kommer deltakere fra både Korea, Kina og Japan til Hamar. Til sammen er det med deltakere fra 11 nasjoner, forteller Irene Aarset Jansson. Flere av deltakerne har også sikret seg billett til Karpe-konserten lørdag kveld, og Jansson lover at de skal legge opp programmet slik at de er ferdige i god tid til konsertstarten.
Irene Aarset Jansson tror at mange har telt på knappene om de skal våge å melde seg på, men at de kanskje er usikre på om de er gode nok.
– Men neste år, for vi går ut fra at det blir konkurranse da også, melder de seg nok på når de ser hva dette er, sier hun.
ARTIKKEL FRA HAMAR ARBEIDERBLAD
Foto: Trude Ånnevik
- Hamar ligger godt plassert og vi har møtt mange kjempeflinke folk her, sier Irene Jansson.
Valget falt på Hamar da Irene Jansson og Siri Johansen skulle velge arrangørby for sommerens store samling.
Til sammenligning: Paris er den andre arrangørbyen i Europa.
Irene Jansson mener Hamar kan være eksotisk nok for dem som kommer langveisfra til sommerens store begivenhet. Tirsdag var hun og søsteren Siri Johansen på befaring i kulturhuset. Fra 1. - til 4. juli håper de huset skal syde av aktivitet.
I disse dagene skal nemlig Hamar være arrangørby for Norges eneste internasjonale ballettkonkurranse for barn og ungdommer mellom 8 og 21 år, World Ballet Grand Prix Norway 2023.
- Jeg har hatt Hamar kulturhus og scenen her i øyekroken i noen år allerede. Endelig er anledningen her, sier Irene Jansson, og understreker samtidig at det ikke har vært noe minus at Hamar har fått et stort dansemiljø som de kan trekke veksler på.
Helt annerledes
Irene Jansson er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi, og søsteren Siri er kunstnerisk leder på samme sted. De var begge til stede på en konkurranse i den kjente Grand Ballet i Kyiv da de kom i kontakt med koreaneren Jae Keun Park.
I 2017, da han var visepresident i UNESCO International Federation Dance Competition, startet han World Ballet Grand Prix. Park er også president for Korea International Ballett Foundation og er en av de svært anerkjente professorer innen ballett verden over.
Målet var å lage en konkurranse som skilte seg fra andre konkurranser. Her skulle unge dansere få anledning til å lære i tillegg til å konkurrere. Her skulle en ikke falle ut av konkurransen, men få anledning til å være med hele vegen.
- Jae Keun Park er den mestjordnære, vennlige og interesserte person du kan tenke deg. Han gjør dette fordi han har stor glede av å se at nye unge dansetalenter får utvikle seg. Han likte nok det vi sto for, og derfor bestemte han seg for at Norge skulle være arrangørland, forteller Irene Jansson.
World Ballet Grand Prix har også vært arrangert i Seoul, Buson, New York, Singapore, Tokyo, Shanghai, Ulaanbator, Manila, Roma og Madrid. Og i fjor, første gang konkurransen ble lagt til Norge, valgte de seg Sanderstølen der de i flere år har arrangert Valdres sommerballett.
Men i år er det altså Hamar og Paris danserne søker seg til i Europa.
BEFARING: Irene Jansson tester scenegulvet i Hamar kulturhus der den store ballettkonkurransen arrangeres i juli. Foto: Trude Annevik
Kan melde seg på
Fra 1. mars var det mulig å melde seg på konkurransen i Hamar. Den er åpen for dansere fra 8-21 år, i ballett eller moderne dans. Her kan en delta live på scenen, eller digitalt.
I fjor var det flere langveisfarende deltakere som var med digitalt, men Irene Jansson forteller at det var flere familier som kombinerte ferie i Norge med dansekonkurranse. Den mest langveisfarende familien kom helt fra Doha.
-Det er viktig for oss å få hele spekteret av dansere, derfor er det åpent for deltakere helt fra åtte år, sier Jansson, som understreker at de holder fast ved grunntanken til Jae Keun Park.
Den siste dagen, selve finalen, er det gallaforestilling med pomp og prakt, og der får alle bli med. Grunnleggeren kommer selv til Hamar for å følge konkurransen.
Hvis en ikke vil konkurrere, men likevel vil være med, er det fullt mulig å melde seg på masterclasses i løpet av de dagene World Ballet Grand Prix pågår.
Arrangørene er opptatt av å ha en internasjonal sammensetning av juryen. Den finske deltakeren er klar, og de regner med at det kommer medlemmer fra både USA, Estland og Polen.
- Det er viktig å bli sett med nye øyne, og deltakelse her kan virkelig være en døråpner for mange, sier Jansson, som viser til at flere av deltakerne i fjor fikk stipender og mulighet for å delta på arrangementer flere steder rundt i verden.
En av vinnerne, 17-åringen Joakim Visnes fra Hokksund, ble invitert av Jae Keun Park til hovedkonkurransen i Seoul, Korea International Ballet Competition. Her gikk han helt til topps!
Irene Jansson håper mange barn og ungdommer fra Innlandet vil melde seg på.
I fjor, første året, var det 70 deltakere, men i år tror de det kan bli langt flere. Fristen for påmelding er 1. juni.
ARTIKKEL FRA STANGEAVISA
DANSEBEGIVENHET: Unge dansere fra mange land vil komme til Hamar 1.-4. juli under World Ballet Grand Prix Norway. Irene Jansson håper mange lokale dansere også vil delta. Foto: Dan Cato Røe
Av Dan Cato Røe
Publisert: 16.04.23
HAMAR: Den Norske Ballettskole & Akademi valgte Hamar som arrangørby til World Ballet Grand Prix Norway. Det er en internasjonal ballettkonkurranse for barn og ungdommer mellom åtte og 21 år. Arrangøren håper også dansere fra Stange vil være med.
- Vi hadde World Ballet Grand Prix Norway i Sanderstølen i Valdres i fjor. I år har vi valgt Hamar som en av to arrangørbyer i Europa. Den andre byen er Paris. Hamar kulturhus er et bra sted å danse, det jobber dyktige folk her og samtidig er det eksotisk nok for unge dansere fra hele verden åta turen, sier Irene Jansson er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi.
Fra 1. til 4. juli håper de huset skal syde av aktivitet. Unge dansere i alder åtte til 21 år. I Valdres var det dansere fra ni ulike nasjoner. På Hamar kan det bli mange flere, nå som koronapandemien er over.
- Bak hele konseptet står koreaneren Jae Keun Park. Han fikk vi kontakt med på en konkurranse i den kjente Grand Ballet i Kyiv, og dermed fikk vi arrangere hans dansekonkurranse her i Norge, sier Irene Jansson.
Grip muligheten
Til Hamar kan det komme opp til 150 ballettdansere til konkurransen - fra hele verden. Jansson håper også mange lokale dansere melder seg på.
- Noe av grunnen til at vi har valgt Hamar er de gode dansemiljøene her. Nå sier jeg bare grip muligheten! Ballettmestere vil være instruktører, og en jury vil bedømme danserne. Vinnerne får en sjanse til å delta i andre dansekonkurranser. På den andre siden trenger man ikke delta i konkurransen, bare være med og lære. De som holder på med ballett eller moderne dans kan hive seg med på masterclasses, sier Jansson.
For publikum blir det også mye god dans å se på. Den siste dagen, selve finalen, er det gallaforestilling med pomp og prakt. Der får alle bli med. Grunnleggeren kommer selv til Hamar for å følge konkurransen.
- Dette er en mulighet for de som virkelig vil satse på dans, og de som vil ha dans som en hobby videre! Det er viktig å bli sett med nye øyne, og deltakelse her kan virkelig være en døråpner for mange, sier Jansson.
Fristen for påmelding er 1. juni. Ønsker man å melde seg på gjøres det via nettsidene til World Ballet Grand Prix Norway.
World Ballet Grand Prix Norway Grenseveien 32A, 0571 Oslo
Account number: 6072 05 28641
IBAN number: NO65 6072 0528 641
SWIFT: NDEANOKK
BIC: NDEANOKK
Nordea Bank Abp, filial in Norway, Address: Essendrops gate 7, 0368 Oslo, Norway.
© COPYRIGHT 2022 WORLD BALLET GRAND PRIX NORWAY, ALL RIGHTS RESERVED